De CoolSculpting ervaring van Alice Hart-Davis

Het verschil tussen de foto uit 2015 en de foto uit 2017 is de echte schok. In 2015 zag Linda Evangelista er op het Met Gala uit als haar supermodel uit de jaren negentig, met heldere ogen, een scherpe kaaklijn en opgestoken haar. In 2017 arriveert ze in Tokio, gekleed in losse zwarte lagen en enkele maten groter, haar beroemde contouren zijn zo verzacht dat ze er, zoals ze zelf heeft toegegeven, “onherkenbaar” uitziet, nadat een vetbevriezingsprocedure die bedoeld was om extra vet te verdrijven, het tegenovergestelde effect had en onnoemelijk leed veroorzaakte.

Waarom zou Evangelista in hemelsnaam een procedure riskeren die dit kan veroorzaken? Ik heb deze behandeling – CoolSculpting – verschillende keren ondergaan en ik kan je vertellen dat als het goed werkt, het fantastisch is. Ik heb een weerbarstige bobbel op mijn onderbuik laten opzuigen in een behandelkop ter grootte van een groot botervlootje en laten onderkoelen tot het punt waarop de vetcellen beginnen af te sterven. Het is niet comfortabel – het is moeilijk om te ademen met de helft van je buik vastgeklemd in wat aanvoelt als ijzige kaken, en de kou is gloeiend heet totdat je vlees gevoelloos wordt. Als ze dan een half uur later het apparaat weghalen en het met ijs gekristalliseerde vet ruw masseren, is dat een lijdensweg (hoewel het gelukkig snel gaat).

Na afloop ga je naar huis met een vreemde, kille bult in je buik, die geleidelijk ontdooit en vervolgens in de loop van de volgende drie maanden krimpt omdat tot een derde van het behandelde vet gewoon uit je lichaam verdwijnt. Ik heb mijn binnenste dijen laten doen, mijn love handles . . .

Vetbevriezing begon als een lichaamscontourbehandeling, maar de ontwikkeling van minitoepassingen betekent dat het nu ook kan worden gebruikt om vet onder de kin te verwijderen, wat een geweldige manier is om een dikke onderkin te verminderen.

Ik probeerde dezelfde behandeling als Linda Evangelista. Ik heb deze behandeling – CoolSculpting – verschillende keren ondergaan en ik kan je vertellen dat als het goed werkt, het fantastisch is.

Alice Hart-Davis

Dus wat is er precies gebeurd? CoolSculpting is het bekendste merk voor het bevriezen van vet met de beste gegevens over veiligheid en doeltreffendheid, maar zoals alle medische cosmetische aanpassingen kan het bijwerkingen hebben. Je kunt blauwe plekken krijgen na de behandeling, misschien acute pijn in het behandelde gebied gedurende een paar dagen. Nog veel erger is paradoxale vethyperplasie (PAH), wat er met Evangelista is gebeurd, waarbij het behandelde gebied opgezwollen en vergroot raakt – en zo blijft. Het is zeer zeldzaam, maar zeker niet ongehoord. In een artikel in JAMA: The Journal of the American Medical Association uit 2014 werden de details uiteengezet en werd opgemerkt dat het bij slechts 0,0051 procent van de patiënten voorkwam – oftewel 1 op de 20.000.

Deze bijwerkingen worden niet genoemd in de promotieliteratuur, maar ze staan allemaal in de kleine lettertjes op het toestemmingsformulier dat iedereen moet ondertekenen voordat hij of zij de procedure ondergaat – maar hoe vaak lezen we allemaal tot op de bodem van de kleine lettertjes in onze haast om in de behandelkamer te komen? Evangelista beweert dat ze vóór de behandeling niet op de hoogte was gebracht van de mogelijke complicaties.

Wat mij verbijstert, is hoe Evangelista van haar gebruikelijke fantastische zelf op het Met Gala in 2015 een jaar later de behoefte kreeg om deze vetverbrandende behandeling te proberen. Uit wat ze heeft gezegd, lijkt het erop dat ze in 2016 werd behandeld onder haar kin en op haar lichaam. Omdat de behandeling verkeerd ging, zouden die behandelde gebieden zijn uitgegroeid tot verhoogde, stevige blokken, elk in de vorm van de betreffende behandelkop.

Had ik gewoon geluk toen ik het probeerde? Misschien. Ik heb vrienden die er problemen mee hebben gehad en ik heb van veel mensen op sociale media gehoord dat het bij hen niet werkte, maar ik heb nog niemand ontmoet die PAH heeft gehad.

Dr. Sach Mohan wel. Hij is een esthetisch topbehandelaar en biedt CoolSculpting al 11 jaar aan in Revere, zijn kliniek in Harley Street. “Wanneer een patiënt paradoxale vethyperplasie ontwikkelt, lijkt de procedure aanvankelijk een succes, maar na een paar maanden lijken de resultaten te verdwijnen en te worden vervangen door een stevigere, collageenrijke vorm van de gebruikte applicator.

“Het is een zeer ongelukkige situatie waarin Linda zich blijkbaar niet bewust was van de risico’s van de procedure en deze vervolgens heeft ondervonden, maar het is zo klein dat in de 11 jaar dat Revere Clinics CoolSculpting uitvoert bij duizenden patiënten, we slechts negen van dergelijke gevallen hebben meegemaakt, waarvan slechts vijf patiënten kozen voor een succesvolle corrigerende operatie [met liposuctie]. Uit de berichten op sociale media blijkt echter dat het probleem niet ligt bij CoolSculpting, maar bij de twee corrigerende operaties die Linda heeft ondergaan. De procedure om dit te corrigeren is technisch niet moeilijk; het is een soort liposuctie.

“Normaal gesproken tekent de patiënt een toestemmingsformulier waarin alle risico’s van een ingreep, waaronder CoolSculpting, worden beschreven. We zullen onze patiënten altijd vertellen dat CoolSculpting nog steeds een van de veiligste, meest effectieve en meest bestudeerde niet-chirurgische behandelingen voor vetvermindering is.”

Wat leren we hiervan? Doe in hemelsnaam onderzoek naar elke procedure die je overweegt. Kies een goede, ervaren arts. Vraag hem of haar wat er mis kan gaan, hoe vaak het mis gaat en wat hij of zij eraan kan doen als het ergste gebeurt. En lees de kleine lettertjes.

Alice Hart-Davis. (2023, 24 september). I tried the same CoolSculpting treatment as Linda Evangelista. The Times. Bereikbaar via deze link.

Begin nu als je er weer
strak uit wilt zien