Linda Evangelista en CoolSculpting

Eind 2021 deelde voormalig supermodel Linda Evangelista een Instagram bericht (#TheTruth #MyStory | Instagram) over haar CoolSculpting ervaringen. Zij vertelde dat ze depressief was en zelden in het openbaar uitging als gevolg van haar CoolSculpting behandelingen.

Kort daarna spande ze een rechtszaak aan tegen het moederbedrijf van CoolSculpting (Allergan/AbbVie) en eiste 50 miljoen dollar! Hieronder het hele relaas:

Cryolipolyse en haar bijwerkingen

Cryolipolyse bestaat nu 16 jaar en is ontdekt door CoolSculpting (toen nog Zeltiq). Voor de FDA erkenning is veel onderzoek gedaan naar bijwerkingen. Deze zijn beperkt, namelijk:

 • laat beginnende pijn (1 op 6.000)
 • ernstige pijn (1 op 6.000)
 • hyperpigmentatie (1 op 11.000)
 • bevriezing (1 op 15.000)
 • paradoxale hyperplasie (1/3.000)
 • demarcatie  (1/20.000

De eerste vier bijwerkingen zijn vervelend, maar verdwijnen na enige tijd. Paradoxale hyperplasie (PAH) en demarcatie niet. Een ervaren behandelaar kan kans op demarcatie minimaliseren. PAH is pech. 

Bij PAH worden de vetcellen niet afgebroken, maar klonteren ze samen met als gevolg een verdikt en gevoelig vetweefsel. Er is veel onderzoek verricht naar gedaan, maar de oorzaak van deze reactie op cryolipolyse is niet vastgesteld. 

Bekijk dit document voor de volledige lijst met bijwerkingen bij CoolSculpting.

Ervaringen met PAH in onze klinieken

Ons eigen onderzoek op 80.000 CoolSculpting behandelingen laat het volgende zien:

 • Met Generatie 1 en 2 machines hadden wij 13 gevallen van PAH.
 • Niet één op onderkin of armen. 2 op benen en 11 op buik/lovehandles 
 • Sinds CoolSculpting Elite (generatie 3) nog geen PAH geconstateerd
  (0 gevallen op 10.217 behandelingen).
 • 12 van de 13 PAH patienten hebben gekozen voor liposuctie en zijn tevreden. Allergan heeft de liposuctie volledig vergoed

PAH bij Linda Evangelista

Na de plaatsing van haar Instagram post explodeerde de verhalen rond CoolSculpting.  Google Trends laat zien dat op 23 september 2021 het aantal zoekers naar CoolSculpting verdrievoudigde. Een publicatie in People met foto’s (zie verderop) zorgde voor een tweede piek.

Het supermodel met meer 700 tijdschriftcovers op haar conto, vreesde dat haar carrière voorbij was. In de aanklacht bij Allergan verwees zij naar bijwerkingen van de CoolSculpting behandelingen in de periode Augustus 2015 en Februari 2016. In juni 2016 ging zij naar haar dokter voor een oplossing en hier is iets goed misgegaan. 

Er is weinig informatie terug te vinden wat er precies gebeurd is in de periode tussen 2016 en 2021. Sommige media melden dat ze twee keer liposuctie zou hebben uitgevoerd. Onze ervaring is dat liposuctie PAH heel mooi en compleet weghaalt.

De verhalen gingen heel ver. Bijvoorbeeld dat Linda ook in haar gezicht PAH zou hebben ontwikkeld. Daarbij plaatsten ze dan onderstaande foto’s. Wij zien geen hyperplasie, maar een minder scherpe kaaklijn als gevolg van gewichtstoename en veroudering (verlies van collageen).

De foto’s in People in februari 2022 gaven meer inzicht. Foto één laat een duidelijke vetkwab onder haar oksels zien en foto twee een kwab op haar bovenbinnenbeen. 

Het verhaal vertelt dat zij liposucties heeft gedaan, op basis van de foto vermoeden wij dat deze foto’s voor een liposuctie zijn genomen.

 

Op 19 juli 2022 heeft Linda een schikking getroffen met Allergan. In een Instagram bericht Evangelista dit bekend. Evangelista en Allergan geven aan verder geen commentaar meer te geven op deze zaak.

Introductie Coolsculpting Elite

Eind 2022 introduceerde AbbVie/Allergan de CoolSculpting Elite. De machine is de derde generatie machine met een aantal grote verbeteringen zoals:

 • Applicatoren met betere pasvorm
 • Andere wijze van suctie
 • hogere koeltemperatuur
 • Groter koeloppervlak

Het is nog te vroeg om PAH uit te sluiten, maar onderzoek bij de vier grootste CoolSculpting behandelaars in Europa dat er na meer dan 20.000 behandelingen met de CoolSculpting Elite er nog geen enkel hyperplasie geval is vastgesteld.

Trek zelf je conclusies. Wij staan volledig achter deze behandeling en hebben de afgelopen jaren duizenden cliënten gelukkig gemaakt. Meer dan 500 cliënten hebben ons gemiddeld een 8,4 gegeven op de onafhankelijke website Kliniek Ervaringen. 

 

Alice Hart-Davis vertelt in The Times

Ik probeerde dezelfde behandeling als Linda Evangelista. Ik heb deze behandeling – CoolSculpting – verschillende keren ondergaan en ik kan je vertellen dat als het goed werkt, het fantastisch is.

Lauren Verster

Na drie zwangerschappen kreeg ik het vetje onder mijn navel niet meer weg. Nu wel!

Stella Bergsma

Zie hier hoe ik een ijslolly wordt! 🥶🥶🥶

De voordelen van CoolSculpting