CoolSculpting versus andere aanbieders

We zien veel aanbieders voor het bevriezen van vet. Zoals bij veel succesvolle merken, wordt CoolSculpting ook geconfronteerd met imitaties. Net zoals er goedkope kopieën zijn van bekende frisdranken en modemerken, zijn er ook pogingen geweest om de innovatieve CoolSculpting technologie na te bootsen. 

15 jaar geleden was CoolSculpting de uitvinder van vetbevriezing (cryolipolyse), en sindsdien zijn er meer dan 18 miljoen behandelingen uitgevoerd. Maar terwijl zij voortdurend blijven innoveren, proberen anderen simpelweg de verouderde technologie te kopiëren. 

Neem bijvoorbeeld het merk Clatuu. Ze hebben getracht CoolSculpting na te maken, maar de Elite machine is een klasse apart. Deze nieuwste generatie machine levert aanzienlijk betere resultaten en is bovendien veel veiliger.

Anderen beweren dat een eenvoudig koelelement op de huid net zo effectief is als de gepatenteerde coolsculpting technologie. Maar laten we eerlijk zijn, als je een zak ijs op je buik legt, krimpt je huid ook even. Daarmee is het probleem zeker niet opgelost.

Kortom, als je serieus bent over het aanpakken van lokaal vet en je lichaam echt wilt verbeteren, kies dan voor het origineel: CoolSculpting. Deze technologie is het resultaat van miljoeneninvesteringen en jaren van onderzoek en ontwikkeling. Ja, het is misschien iets duurder, maar goedkoop is uiteindelijk duurkoop als het gaat om je lichaam en welzijn.

De Consumentenbond over de Slimfreezer versus CoolSculpting

In 2015 wilde de Consumentenbond de SlimFreezer van TelSell reviewen en heeft dit uiteindelijk vergeleken met CoolSculpting, de uitvinder van cryolipolyse en FDA gekeurd. Jaimie (proefpersoon Consumentenbond) heeft voor de Consumentenbond beide behandelingen uitgeprobeerd. 

Onderzoeker Lauri ten Grotenhuis ging samen met Jaimie (proefpersoon Consumentenbond) op bezoek bij plastisch chirurg Farid Kazem om te onderzoeken of CoolSculpting werkt. De Slimfreezer van TelSell is namelijk op deze technologie van cryolipolyse gebaseerd.

SlimFreezer

Eerste indruk | Met de SlimFreezer zou je volgens Telsell vetcellen bevriezen zodat ze makkelijk afgevoerd kunnen worden door je lichaam. Het lichaam dat je altijd al had willen hebben ligt zo binnen handbereik…of toch niet?

Resultaat Cryolipolyse behandeling met coolsculpting

In onderstaande video is te zien hoe enthousiast de proefpersoon van de consumentenbond is over CoolSculpting. Let op: deze video is opgenomen in 2015. Inmiddels beschikt CoolSculpting kliniek over de CoolSculpting Elite, welke voor nog betere resultaten zorgt.

In tegenstelling tot wat SlimFreezer beweert, is het apparaat niet te vergelijken met een professioneel ‘CoolSculpting-apparaat’.

De proefpersoon voelde, zag en mat bij de Slimfreezer achteraf geen enkel verschil met vóór de behandeling. Het effect direct na de behandeling op de vetrol was ook verre van vergelijkbaar met de professionele behandeling met CoolSculpting.

Conclusie Consumentenbond

CoolSculpting versus SlimFreezer

De SlimFreezer is volgens het filmpje van TelSell identiek aan de machines die de exclusieve klinieken gebruiken. Dat wilden we wel eens controleren.

In klinieken gebruikt men CoolSculpting. We zijn daarom bij een plastisch chirurg langsgeweest die ons het professionele apparaat voor CoolSculpting toonde en een professionele behandeling heeft uitgevoerd bij onze proefpersoon. Verschillen met het professionele apparaat zijn:

  • Resultaat na 30 dagen. Bij de SlimFreezer was na 30 dagen geen enkel verschil te zien of te meten. Dus niet-goed-geld-terug na 30 dagen is hier zeker aan de orde. Bij CoolSculpting verlaten vetcellen geleidelijk het lichaam, en wordt van een termijn van 60 dagen uitgegaan voordat je het uiteindelijke resultaat ziet.
  • De temperatuur waarbij de behandeling uitgevoerd wordt is cruciaal. Vetcellen zijn anders dan cellen die water bevatten. Ze reageren daardoor anders op kou. Daardoor heeft de behandeling, mits goed uitgevoerd, alleen effect op de vetcellen en niet op bijvoorbeeld spierweefsel. Een professioneel apparaat dat de plastisch chirurg gebruikt controleert of de huid niet te koud wordt. Als dat wel gebeurt, bevriest namelijk de huid zelf en kun je vriesblaren krijgen.
  • Behandeling met het professionele apparaat duurt altijd 60 minuten. 30 minuten, zoals bij de SlimFreezer wel tot de opties behoort, is niet mogelijk.
  • Bij een professioneel apparaat wordt het stuk huid dat je behandelt tussen 2 platen gezogen, dus de behandeling vind plaats aan 2 kanten. Het is dus niet zo dat je er een plaat op legt.
  • De vetrol die behandeld werd met de SlimFreezer werd wel koud en iets harder, maar het was niet te vergelijken met het resultaat bij de plastisch chirurg. Daar zag je direct na de behandeling dat het stuk huid dat in het apparaat was gezogen zijn vorm vasthield en keihard was. Het was te vergelijken met een stuk kipfilet vlak nadat je deze uit de vriezer hebt gehaald.
 

We zijn na 2 maanden teruggegaan om te meten of onze proefpersoon vet was kwijtgeraakt na de behandeling met CoolSculpting. Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk dan bovenstaande video.
In 2015 is deze eerste indruk gemaakt en de video opgenomen. Intussen heeft een verdere ontwikkeling van apparatuur plaatsgevonden bij CoolSculpting met de nieuwe Elite. Mogelijkerwijs wordt de apparatuur op het filmpje niet meer gebruikt in de CoolSculpting-klinieken.

Bewezen effectief en veilig?

Koude lypolise is volgens de SlimFreezer door autoriteiten in Amerika als veilig en effectief beoordeeld in de behandeling tegen vet. Maar die vlieger gaat niet op. 

De behandeling die daar onderzocht en goedgekeurd is door de FDA is cryolipolyse (en niet lypolise), die wordt uitgevoerd met een CoolSculpting-apparaat. Deze methode is ontwikkeld door dermatologen van Harvard Medical School. De naam cryolipolyse is in handen van Zeltiq Aesthetics Inc.

Apparaten die hetzelfde claimen te doen, maar niet helemaal hetzelfde zijn gebruiken termen die hierop lijken, zoals TelSell dat met koude lipolyse doet. Op de website van CoolSculpting kun je zien waar je in Nederland terecht kunt voor een officiele cryolipolyse-behandeling. Mocht je ergens anders een behandeling overwegen, vraag dan goed na wat je aan resultaat kunt verwachten en welke apparatuur er gebruikt wordt.

SlimFreezer: De claim

De SlimFreezer maakt gebruikt van de zogenoemde koude lipolyse. Vetcellen worden vernietigd en kunnen vervolgens door je lichaam makkelijk afgevoerd worden. Gemiddeld zou je 20% van je vetcellen kwijtraken in het behandelde gebied.

Hoe werkt de SlimFreezer?

De SlimFreezer heeft een vierkante plaat van 10×10 cm die je met een band om je buik, benen of arm kunt bevestigen. Die plaat wordt koud. De claim is -6 graden maar onze thermometer ging niet onder de nul. Voordat je de SlimFreezer plaatst moet je een glycerinpad op je huid leggen, om je huid te beschermen. Vervolgens kies je een 30- of 60-minuten programma, en dan is het simpelweg wachten. Als de cyclus klaar is moet je de behandelde plek gedurende een minuut masseren.

Hoe vaak zou je de SlimFreezer moeten gebruiken?

In de Nederlandse handleiding van de SlimFreezer staat niets over hoe vaak we hem moeten gebruiken. Op de verpakking staat eens per maand, en de Amerikaanse site bevestigt dit. Je kunt wel meerdere gebieden na elkaar behandelen. Bijvoorbeeld je buik en je benen na elkaar. Maar dat specifieke deel van je buik dus niet vaker dan eens per maand.

Cryolipolyse als alternatief voor liposuctie?

Beide behandelingen hebben hetzelfde doel, namelijk het vernietigen van vetcellen. Het lijkt daarom een alternatief. Maar cryolipolyse is het meest geschikt voor mensen die redelijk fit zijn en een laatste beetje vet op een specifieke plek weg willen hebben; wat niet lukt met training of dieet. Alleen in dat geval is het te overwegen, want in tegenstelling tot een liposuctie-behandeling is het niet geschikt voor grote hoeveelheden vet.

Aan liposuctie kleven nogal wat nadelen. Het is een operatie waarbij je verdoofd moet worden. Je houdt er littekentjes aan over, je hebt na de operatie best wat pijn en moet even rustig aan doen. Bij cryolipolyse kun je direct na de behandeling weer alles doen waar je zin in hebt. Er komt geen verdoving aan te pas. Je ziet overigens niet direct resultaat, daarvoor moet je wel een tot twee maanden wachten.

Een cryolipolyse-behandeling is overigens niet veel goedkoper dan liposuctie. Elke zone die je wilt behandelen moet zowel links als rechts uitgevoerd worden, en meestal zul je meer dan een zone willen aanpakken. Denk aan zo’n €400 per enkele cyclus, dus voor een evenwichtige behandeling links en rechts van alleen lovehandles kun je rekenen op zo’n €800.

Is vet bevriezen voor iedereen geschikt?

Voor cryolipolyse geldt volgens de plastisch chirurg ‘if you can squeeze it, we can freeze it’. Het is dus niet een techniek die gebruikt kan worden bij iedereen met overgewicht. Heb je een BMI van boven de 30 dan zul je eerst moeten afvallen. De huidplooien moeten namelijk in het apparaat gezogen kunnen worden.

Sebastiaan Kranenburg
KNMG Cosmetisch Arts

“Het is van essentieel belang om als cosmetische arts te beschikken over meerdere kwaliteiten strevend naar de optimale en gewenste zorg. Met een KNMG certificering kan de cliënt bewust en transparant kiezen voor kwaliteit. 

CS Team
De voordelen van CoolSculpting
Begin nu als je er weer
strak uit wilt zien